volg ons op..

Het Jongeriuscomplex

 

Het Jongeriuscomplex is een rijksmonument aan het Merwedekanaal in Utrecht. Het complex bestaat uit een villa, tuin en een voormalig kantoor en is één van de zeer weinige voorbeelden uit de jaren dertig van de vorige eeuw in Utrecht. De villa is een mix van diverse stijlen zoals modernisme, art Deco, Lodewijk XV en Hollands renaissance.

 

Jan Jongerius

Jan Jongerius (1888-1941) werd geboren als kind van de bekende Utrechtse hoveniersfamilie Jongerius en was zelf enige tijd werkzaam in de groentehandel van zijn vader. Het hoveniersbedrijf aan het Merwedekanaal te Utrecht verzorgde met name leveranties aan de vele kazernes in de omgeving. Toen het transport met paard en wagen plaats maakte voor de auto,  kwam Jan Jongerius in 1921 in contact met de Texas Company (Texaco). In opdracht van dit bedrijf introduceerde hij in 1924 de eerste Texaco benzinepompen in Utrecht en daarna in heel Nederland. Jan Jongerius werd vervolgens Forddealer en richtte in 1935 de N.V. Ford Jongerius op. Hij reisde naar Amerika om de Ford fabrieken te bezichtigen en na terugkomst liet hij de oude hovenierswoning aan het Merwedekanaal slopen om plaats te maken voor het bijzondere complex dat er nu nog staat.

 

KLM Luchtfoto Jongeriuscomplex

De Stichting

 

De Stichting Vrienden van het Jongerius Complex heeft tot doel het behoud en de restauratie van het totale Jongerius Complex. De Stichting bestaat enkel uit kleinkinderen van Jan en Heinnie Jongerius.

 

De exploitatie van Villa Jongerius, die door de Stichting in eigen beheer wordt uitgevoerd, heeft als doel om met de beschikbare middelen de villa en het terrein te onderhouden en in 2016 het voormalige kantoor te restaureren en daarmee ook dit erfgoed voor Utrecht te behouden.

.

Klik op de banner rechts voor meer informatie over Jan Jongerius en de familie op de website van de Stichting Vrienden van het Jongeriuscomplex >>>>>>>>

glas-in-lood paneel villa jongerius
Banner Jongerius Complex