Over onze historie

Uniek en inspirerend

We nemen u mee in het verhaal van de Utrechtse ondernemer Jan Jongerius. De historische waarden van het oude familiebedrijf zijn nog steeds terug te vinden in alle details van het woonhuis, de tuin en het voormalige Hoofdkantoor van Jan Jongerius. Het bijzondere Jongeriusverhaal komt op een eigentijdse wijze weer helemaal tot leven in de gebouwen en de exploitatie. Laat u inspireren door de heritage van deze ondernemer!

JAN JONGERIUS

Jan Jongerius (1888-1941) werd geboren in de Utrechtse hoveniersfamilie Jongerius van Bastiaan Jongerius. Hij begon zijn carrière in de groentehandel van zijn vader. Het hoveniersbedrijf verzorgde onder andere de levering van groente en fruit aan de vele kazernes in en rondom Utrecht.

Transport met paard en wagen maakte in deze periode plaats voor de automobiel en zo kwam Jan Jongerius in 1921 in contact met de Texas Company (Texaco). In opdracht van dit Amerikaanse bedrijf plaatste hij de Texaco benzinepompen door heel Nederland.

Jan Jongerius werd vervolgens in 1925 officieel Forddealer met onder andere garages in Utrecht, Amsterdam en Arnhem en werd in Utrecht al snel bekend onder zijn bijnaam: Jan Ford.

In korte tijd wist Jan Jongerius zijn bedrijf uit te bouwen tot de grootste Forddealer van Nederland en fabrikant van o.a. autobussen, vrachtwagens en kraanwagen.

Zonder enige noemenswaardige opleiding, slaagde hij erin om midden in de crisistijd zijn imperium op te bouwen, daarbij zijn sociale plichten naar de maatschappij niet te vergeten. Meer dan 650 man personeel waren in dienst van de diverse ondernemingen.

Jan Jongerius reisde veel en in 1937 bezoekt hij Algiers. In zijn Ford Lincoln Zephir V12 maakte hij een autotocht door noord- Afrika. Tijdens de vele reizen doet hij waarschijnlijk zijn ideeën op voor het ontwerp van zijn opvallende kantoor, tuin en villa “Bastiaanshof” in 1938.

Het complex van villa, tuin en kantoor is een architectonisch hoogstandje in een stijl die een eigenzinnige mix is van het Moderne Bouwen en on-Nederlandse art deco motieven ontworpen door Jan Jongerius zelf.

Het complex weerspiegelt tot in de details de geest van Jan Jongerius, die zich in alles graag presenteerde als succesvol zakenman. Het woonhuis en het kantoor werden verbonden door een opvallende betonnen pergola.

In 1941 stierf Jan Jongerius plotseling op 52 jarige leeftijd. Met zijn overlijden en het uitbreken van de tweede wereldoorlog kwam er snel een einde aan het succesverhaal van Jan Jongerius. In 1954 werd het bedrijf failliet verklaard en in 1955 kwam het gehele Jongerius terrein, inclusief het woonhuis en het kantoor in bezit van Defensie.

In 2006 werd door een aantal kleinkinderen de Stichting Vrienden van het Jongerius Complex opgericht met als doel het behoud en de restauratie van het totale Jongerius Complex.

Het Jongerius Complex is niet alleen een fraai gerestaureerd monument, maar vertelt het ook het authentieke verhaal van de familie die hier gewoond en gewerkt heeft. Dit is terug te vinden in het interieur, de sfeer, de service, de ambachtelijke catering en de persoonlijke aandacht voor de gasten door de (achter)kleinkinderen van Jan Jongerius die de exploitatie in eigen beheer volgens familietraditie uitvoeren. Laat u inspireren door de heritage van deze ondernemer!

BOEK VILLA JONGERIUS

”t Komt in orde was de lijfspreuk van Jan Jongerius, die in de jaren 30 van de vorige eeuw een opmerkelijke en zeer actieve ondernemer in Utrecht was. Dankzij uitgebreid archiefonderzoek, interviews met familieleden en oud-werknemers kan nu voor het eerst het hele verhaal achter Villa Jongerius worden verteld.’ Bent u geïnteresseerd geraakt in het hele verhaal van Villa Jongerius? Het boek ’t Komt in orde is te koop voor €19,95 per stuk via wtersteege@stichtingjongerius.nl.