Villa Jongerius in het televisieprogramma ‘Andere Tijden’

Villa Jongerius was te zien in de tweede aflevering van een serie van 6 afleveringen over het Interbellum, de tijd tussen de twee wereldoorlogen. De economie in de jaren 20 is booming en in de jaren 30 komt de crisis. Kijk hier de uitzending terug!

Villa Jongerius in het tv-programma Andere Tijden

 

Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen. Hans Goedkoop presenteert een nieuwe zesdelige geschiedenisserie, over het turbulente leven in de jaren 20 en de toenemende angst voor ontsporing in de jaren 30.

Deze aflevering gaat over “welvaart” en heeft een aantal onderdelen zoals werkverschaffing en werkloosheid, maar ook nieuwe producten die de markt veroveren, voorspoed en vooruitgang. In die voorspoed en vooruitgang valt ook het dealerschap van Ford in die jaren, misschien wel te vergelijken met een dealerschap van de Tesla nu. Aan het woord zijn Bettina van Santen, Architectuurhistoricus Gemeente Utrecht en Frans van Seumeren, kleinzoon van de ondernemer Jan Jongerius.

Jan Jongerius

Jan Jongerius (1888-1941) werd geboren als kind van de bekende Utrechtse hoveniersfamilie Jongerius en was zelf enige tijd werkzaam in de groentehandel van zijn vader. Het hoveniersbedrijf aan het Merwedekanaal te Utrecht verzorgde met name leveranties aan de vele kazernes in de omgeving. Toen het transport met paard en wagen plaats maakte voor de auto,  kwam Jan Jongerius in 1921 in contact met de Texas Company (Texaco). In opdracht van dit bedrijf introduceerde hij in 1924 de eerste Texaco benzinepompen in Utrecht en daarna in heel Nederland. Jan Jongerius werd vervolgens Forddealer en richtte in 1935 de N.V. Ford Jongerius op. Hij reisde naar Amerika om de Ford fabrieken te bezichtigen en na terugkomst liet hij de oude hovenierswoning aan het Merwedekanaal slopen om plaats te maken voor het bijzondere complex (villa, tuin en kantoor) dat er nu nog staat.

Wie was Jan Jongerius, wat was het voor een man? Hoe kon hij zo succesvol worden in de crisistijd? Wat waren zijn kwaliteiten? Wat voor familie was het, wat was zijn achtergrond en hoe speelde dat een rol in zijn familie?  Al deze onderdelen kwamen aan bod in de uitzending van 6 september a.s.