De Hella kamer

"De eetkamer"

Hella Jongerius

Rechts van de hal bevond zich destijds de eetkamer, een naaikamer en de voor die tijd moderne keuken. De Hella kamer is vernoemd naar ‘Hella Jongerius’ de bekende industrieel ontwerpster (én achternicht van Jan). De signatuur van Hella is terug te vinden in de kleurrijke stoffering van de stoelen, de kleurrijke lamp Blossom en haar bekende keramieke vazen. Met behoud van elementen uit het verleden is de inrichting en sfeer van de kamer kleurrijk, inspirerend en vernieuwend.

Hollands renaissance

Rechts van de hal bevond zich destijds de eetkamer, een naaikamer en de voor die tijd moderne keuken. De toenmalige eetkamer is ontworpen in de Hollands renaissance stijl.

Voormalige eetkamer

In deze kamer zijn veel leuke details terug te zien zoals de grote knoppen van het door Jan zelf bedachte centrale stofzuigersysteem. Maar ook (info Willem zoals: nissen voor beelden, zit hoekje, klok, uitzicht, etc.) Aansluitend aan deze eetkamer is de keuken verbonden met een deur.

Centraal stofzuigersysteem

De ‘woonmachine’ kreeg de beschikking over de nieuwste huishoudelijke apparaten. De stofzuiger was in die tijd al wel in veel huishoudens aanwezig, maar het stofzuigersysteem dat in huize Jongerius was ingebouwd, behoorde wel tot de uitzonderingen in ons land. De verhalen binnen de familie verschillen echter over het wel of niet functioneren van het systeem. Tijdens de restauratie van de Villa is een bijbehorend buizenstelsel in de spouw aangetroffen, maar dit kwam niet (meer) in een specifieke opslagruimte uit. De ijzeren afdekdoppen zijn nog steeds zichtbaar door de hele Villa. Naast de stofzuiger schafte Jan voor zijn vrouw ook een automatische aardappelschilmachine en een elektrische wasmachine aan.

Gebouwd als een auto

Het lijkt erop dat Jan de principes en materialen uit zijn fabriek moeiteloos toegepast heeft op de bouw van zijn eigen huis. Hij vroeg de twee broers Fonds en Albert die in de constructiewerkplaats werkte, om de stalenconstructie voor de (ronde) ramen te maken. Tijdens de renovatie kwamen er telkens nieuwe onderdelen in beeld, die in eigen fabriek gemaakt waren, zoals de verwarmings- en ventilatieroosters, de deurkozijnen, maar ook de elektrische bedrading, die van het type bleek te zijn dat destijds in de tankbouw werd toegepast. De carrosseriebouw dringt zich hier onmiskenbaar op. Bij het huis was immers, net zoals bij auto’s het geval was, eerst het frame in elkaar gezet en vervolgens werd alle techniek aangebracht en ‘weggewerkt’. Hierdoor was er in het interieur niets zichtbaar van alle bedrading. Overigens werden de benzineslangen van Texaco ingezet om de elektriciteitsdraden in weg te werken.

De Hella kamer boeken

De Hella kamer geeft een sfeervolle, warme en intieme context aan een bijeenkomst. Wil je een bijeenkomst boeken in deze kamer?

Klik hier.