Welkom bij Villa Jongerius

 

Als je bovenaan de trap kijkt zie je de schilderijen van Jan Jongerius en zijn vrouw Heinnie. Vanaf daar kijken zij naar hun tien kinderen die op de begane grond een mooi plekje aan de muur hebben zoals zijn in de jaren dertig hebben gehangen. De portretten zijn rond 1939 geschilderd door kunstenaar Willem Wiegmans.

De portretten van de zusters Aletta en Henny zijn 7 jaar later geschilderd door Adrianus van der Plas. Omdat zij door hun geestelijke werk niet in levende lijve mochten poseren heeft deze schilder ze later vanaf een foto geportretteerd, inmiddels was Wiegmans overleden.

Jan ‘Ford’ & Heinnie

In 1888 werd Jan aan de Kanaalweg geboren in een Utrechtse hoveniersfamilie en groeide op in een tijd waarin gemotoriseerd vervoer in opkomst was. Hoewel het kweken van groente en fruit zijn belangstelling bleef houden, maakte hij toch een ommezwaai naar het verkopen en produceren van vervoersmiddelen. In Nederland was Jan de grootste Forddealer en stond al gauw bekend als ‘Jan Ford’. Het Katholieke geloof stond centraal in zijn werk, gezin en levensstijl. Als kroon op zijn goede doelenwerk heeft Jan een pauselijke onderscheiding ontvangen, vandaar dit kostuum. Zijn vrouw Heinnie heeft haar stempel kunnen zetten van de sfeer en stijl van de voormalige salon en wordt nu de Heinnie kamer genoemd. Scan de QR code bij de Heinnie kamer om meer over haar te weten te komen.

Succesvol zakenman

Het bedrijf ‘Jan Jongerius NV’ had in de hoogtijdagen, in de jaren dertig, meer dan 700 werknemers. Hij was daarmee een van de grootste werkgevers in Utrecht. Ook liet hij zich graag kennen als een succesvol zakenman. De Villa met de monumentale hal is daar een mooi voorbeeld van. Jan Jongerius is in 1941 jong gestorven in de leeftijd van 53 jaar.