Welkom bij Villa Jongerius

Jan & Heinnie

Als je bovenaan de trap kijkt zie je de schilderijen van Jan Jongerius en zijn vrouw Heinnie. Vanaf daar kijken zij naar hun tien kinderen die op de begane grond een mooi plekje aan de muur hebben zoals het in de jaren dertig heeft gehangen. De portretten zijn rond 1939 geschilderd door kunstenaar Willem Wiegmans. Die van de zusters Aletta en Henny zijn 7 jaar later geschilderd door Adrianus van der Plas. Omdat zij door hun geestelijke werk niet in levende lijve mochten poseren heeft deze schilder ze later vanaf een foto geportretteerd, inmiddels was Wiegmans overleden.

Jan Jongerius als hovenier

In 1888 werd Jan aan de Kanaalweg geboren in een Utrechtse hoveniersfamilie en groeide op in een tijd waarin gemotoriseerd vervoer in opkomst was. Hoewel het kweken van groente en fruit zijn belangstelling bleef houden, maakte hij toch een ommezwaai naar het verkopen en produceren van vervoersmiddelen.

Jan Ford

In Nederland was Jan de grootste Forddealer en stond al gauw bekend als ‘Jan Ford’. Het bedrijf Jan Jongerius NV had in de hoogtijdagen, de jaren ’30, meer dan 700 werknemers. Hij was daarmee een van de grootste werkgevers in Utrecht en liet hij zich graag kennen als een succesvol zakenman.

Jongerius Complex

In 1938 ruilde hij zijn hovenierswoning in voor de zelf ontworpen en zelf gebouwde Villa. Voor de bouw van dit huis heeft hij zich waarschijnlijk laten inspireren tijdens zijn reizen naar o.a. Noord-Afrika en Amerika. De bouwstijl is een mix van modern bouwen, eclectisch, art deco en Hollands renaissance. Hij maakte tussen het Kantoor en zijn huis een verbinding met een pergola. Voor die tijd was het een strak en modern gebouw en heeft zijn vrouw Heinnie hier de sfeer in gebracht. Dit is goed te zien in de voormalige salon, die vandaag de dag de ‘Heinnie kamer’ wordt genoemd.

QR code Heinnie

Katholiek in hart en nieren

Het Katholieke geloof stond centraal in zijn werk, gezin en levensstijl. Zoals veel katholieken in die jaren nam hij actief deel aan het kerkelijke leven en verwachtte hij hetzelfde van zijn familie en van zijn personeel. Kerkelijke zaken werden door hem met eenzelfde vanzelfsprekende voortvarendheid aangepakt als zakendoen. Als kroon op zijn goede doelenwerk heeft Jan een pauselijke onderscheiding ontvangen. Vier, van de tien kinderen, van Jan en Heinnie hebben hun leven gewijd aan de kerk zoals ook te zien is op de schilderijen in de hal. Als goed katholiek heeft hij in zijn huis, de Villa, een kapel laten maken.

Gerestaureerd in 2013 en 2018

Toen de in 1938 gebouwde Villa in 2007 weer in handen kwam van de familie was er van het complex, dat in zijn gloriedagen het stralende decor was van het succes van Jan Jongerius en zijn bedrijf, nauwelijks wat terug te zien. Jan Jongerius is in 1941 jong gestorven in de leeftijd van 53 jaar en begin jaren ’50 is de familie vertrokken uit de Villa. Vanaf toen is het in handen van defensie geweest en daarna is de Villa zelfs nog een tijdje gekraakt. Een aantal kleinkinderen van Jan en Heinnie hebben de handen ineen geslagen om dit mooie complex in zijn oude glorie te herstellen. Hedendaags vervullen de Villa en het achterliggende Kantoor de functie van een gastvrij familiebedrijf waar organisaties ruimtes kunnen huren voor bijeenkomsten.

Bekijk de NPO aflevering over Villa Jongerius