volg ons op..

 

DE RESTAURATIE IS VAN START!

 

Veel van onze gasten zal het al zijn opgevallen, het Jongeriuskantoor staat in de steigers en de restauratiewerkzaamheden zijn inmiddels in volle gang. Op 27 maart jl. is bouwbedrijf Heilijgers begonnen om de klus samen met Blauw Architecten en Lomans Groep Installateurs te klaren. Een klus die het gebouw de allure terug zal geven die het had toen Jan Jongerius het 80 jaar geleden ontwierp en bouwde.

 

We spraken Gerard Beenen, de uitvoerder van het restauratieproject, over de stand van zaken.

 

Gerard was al betrokken bij de restauratie van de villa en vertelt dat hij destijds al de wens had om ook bij een toekomstige restauratie van het toen nog vervallen kantoor een rol te spelen. “Het zijn bijzondere gebouwen”, zegt hij, “waar ik meteen een goed gevoel bij had, en dat is al die jaren gebleven”. Het project kent vanaf 2013 een voortraject van historisch onderzoek, overleg met de gemeente, ontwerpen en zoeken naar financiering en de monumentencommissie. Heilijgers heeft in bouwteamverband al die tijd gewerkt aan de engineering en prijsvorming van het gebouw en de installaties. 

 

Gerard zegt dat er vanaf de start van de restauratie voortvarend te werk is gegaan. “Eerst werd er begonnen met de inkoop van specialistische partijen (demontage-, sloopbedrijven e.d.), de opbouw van het bouwketenpark, waarna het echte werk kon beginnen”. Hij vertelt dat er vanaf het begin tot op heden vooral veel sloopwerk is verricht, en het kantoor van binnen volledig is gestript. “Ook het marmer in het centrale trappenhuis is ter bescherming ‘ingepakt’”, zegt hij, “en toen de steigers waren opgebouwd zijn ook de gevelkozijnen eruit gehaald”. “Eind vorig jaar”, vertelt Gerard, “ zijn er al houten balken in de vier hoeken geplaatst om het gebouw te stabiliseren. Deze blijven voorlopig staan totdat alle gevels in orde zijn”. Hij zegt dat vooral de hoekkolommen aan de kant van de M.A.Tellegenlaan zo slecht blijken te zijn dat het metselwerk moet worden vervangen, en hier wordt momenteel druk aan gewerkt. Ook zijn de dragende stalen kolommen in gevels gestraald, en volgens Gerard zagen deze er nog verrassend goed uit. “Samenvattend” zegt hij, “is het in deze fase vooral veel slopen en herstellen. Ondertussen organiseer ik ook regelmatig overleg met alle betrokken partijen, waarbij we elkaars planning naast elkaar leggen en kunnen zorgen dat we de gezamenlijke planning goed kunnen stroomlijnen.” Wordt vervolgd…….

 

Tekst en fotografie: André Russcher

     

Alle blog artikelen

 

Hier volgt een lijst van alle blog artikelen over de restauratie van het Jongerius Kantoor. Klik op de titel voor het volledige artikel: