Welkom bij Villa Jongerius

We nemen u mee in het bijzondere verhaal van Jan Jongerius, en hoe de Villa, de tuin en het voormalig Hoofdkantoor tot stand zijn gekomen. De waarden van het oude familiebedrijf van Jan Jongerius ziet u terug in alle details van de villa, de tuin en het kantoor. Het gehele Jongeriusverhaal, ook de bijdrage van de kleinkinderen, komt tot leven in de gebouwen, het terrein en de exploitatie.

JAN JONGERIUS

Jan Jongerius (1888-1941) werd geboren in de Utrechtse hoveniersfamilie Jongerius van Bastiaan Jongerius. Hij begon zijn carrière in de groentehandel van zijn vader. Het hoveniersbedrijf verzorgde onder andere de levering van groente en fruit aan de vele kazernes in en rondom Utrecht.

Transport met paard en wagen maakte in deze periode plaats voor de automobiel en zo kwam Jan Jongerius in 1921 in contact met de Texas Company (Texaco). In opdracht van dit Amerikaanse bedrijf plaatste hij de Texaco benzinepompen door heel Nederland.

Jan Jongerius werd vervolgens in 1925 officieel Forddealer met onder andere garages in Utrecht, Amsterdam en Arnhem en werd in Utrecht al snel bekend onder zijn bijnaam: Jan Ford.

In korte tijd wist Jan Jongerius zijn bedrijf uit te bouwen tot de grootste Forddealer van Nederland en fabrikant van o.a. autobussen, vrachtwagens en kraanwagen.

Zonder enige noemenswaardig opleiding, slaagde hij erin om midden in de crisistijd zijn imperium op te bouwen, daarbij zijn sociale plichten naar de maatschappij niet te vergeten. Meer dan 650 man personeel waren in dienst van de diverse ondernemingen.

Jan Jongerius reisde veel en in 1937 bezoekt hij Algiers. In zijn Ford Lincoln Zephir V12 maakte hij een autotocht door noord- Afrika. Tijdens de vele reizen doet hij waarschijnlijk zijn ideeën op voor het ontwerp van zijn opvallende kantoor, tuin en villa “Bastiaanshof” in 1938.

Het complex van villa, tuin en kantoor is een architectonisch hoogstandje in een stijl die een eigenzinnige mix is van het Moderne Bouwen en on-Nederlandse art deco motieven ontworpen door Jan Jongerius zelf.

Het complex weerspiegelt tot in de details de geest van Jan Jongerius, die zich in alles graag presenteerde als succesvol zakenman. Het woonhuis en het kantoor werden verbonden door een opvallende betonnen pergola.

In 1941 stierf Jan Jongerius plotseling op 52 jarige leeftijd. Met zijn overlijden en het uitbreken van de tweede wereldoorlog kwam er snel een einde aan het succesverhaal van Jan Jongerius. In 1954 werd het bedrijf failliet verklaard en in 1955 kwam het gehele Jongerius terrein, inclusief het woonhuis en het kantoor in bezit van Defensie.

In 2006 werd door een aantal kleinkinderen de Stichting Vrienden van het Jongerius Complex opgericht met als doel het behoud en de restauratie van het totale Jongerius Complex.

Anno 2019 is het Jongerius Complex niet alleen een fraai gerestaureerd monument, maar vertelt het ook het authentieke verhaal van de familie die hier gewoond en gewerkt heeft. Dit is terug te vinden in het interieur, de sfeer, de service, de ambachtelijke catering en de persoonlijke aandacht voor de gasten door de kleinkinderen van Jan Jongerius die de exploitatie in eigen beheer volgens familietraditie uitvoeren.

Glas-in-loodraam

Bovenaan de trap in de centrale hal is een prachtig glas-in-loodraam te zien, waar rond het middaguur de prachtig licht van de zon doorheen komt. Het raam heeft Jan Jongerius op zijn 25-jarig bestaan én tevens zijn 25-jarig huwelijksjubileum gekregen van zijn personeel. Lees het verhaal over het raam