Aletta ‘De witte zuster’

 

Dit is Aletta, de ‘witte zuster’ en de eerste dochter van het gezin Jongerius. Net als haar broer Jos wil zij graag op missie naar Afrika en heeft dus ook haar geloften afgelegd voor missiezuster en werd lid van de Congregatie van de Missiezusters van O.L.Vrouw van Afrika (Witte Zusters) als Zr. Spérat. In 1980 is zij voorgoed weer teruggekeerd naar Nederland, maar kijkt met heimwee terug op haar tijd in Tanzania, waar ze ook kleuterleidster was.

Tijdens haar noviciaat, een door de kerk vastgestelde proeftijd, overleed in 1941 haar vader, waar ze dol op was. Ondanks alles kreeg ze geen toestemming om de begrafenis bij te wonen. Daar had ze vele decennia later nog verdriet van ondanks haar levendige karakter. Leuk om te weten is dat de toenmalige hovenierswoning achter het Jongerius Kantoor vernoemd is naar Aletta: “Aletta’s kweek”.

De restauratie

Het schilderij van Aletta is als enige van de serie niet in het bezit van de Stichting. In de hal van de villa hangt daarom een replica. De afbeelding van het schilderij die hierboven staat is een afbeelding van het originele schilderij dat zo te zien nog in goede staat is.