Nieuwsbericht over het voormalig Jongerius Hoofdkantoor

Officiële opening gerestaureerde voormalige Jongerius Hoofdkantoor

Op vrijdag 25 mei was de officiële opening van het Jongerius Kantoor. In het bijzijn van veel genodigden onthulden burgemeester Jan van Zanen en Mariëtte Pennarts, gedeputeerde van de provincie Utrecht de grote klok door samen op ‘de rode knop’ te drukken. Met de vijf extra zalen en een Grand Café biedt het het rijksmonument ruimte aan groepen van 20 tot 300 personen en is er op eigen terrein gratis parkeergelegenheid voor minimaal 50 auto’s.

Na een restauratietraject van bijna drie jaar heeft het monumentale voormalige Jongerius Hoofdkantoor haar oorspronkelijke verschijning terug. Een markering van een bijzondere plek in Utrecht, de Villa en het Hoofd Kantoor refereren naar het verleden en geven de toekomst van de Merwedekanaalzone een eerste impuls.

Jan Jongerius
Het veelzijdige leven van de Utrechtse ondernemer Jan Jongerius is af te lezen in het monument. Van hovenier, Texaco-dealer tot autoproducent en familieman. Het Jongerius complex was de wereld van Jan Jongerius. Een plek in Utrecht met een verhaal van een bijzondere man en zijn familie in zijn tijd.

Jan Jongerius werd in 1888 geboren als telg van de bekende Utrechtse hoveniersfamilie Jongerius. Jan had een hoveniersbedrijf en groentehandel, maar in 1921 sloot hij een contract met Texaco en ging brandstof verhandelen en vervoeren. Tevens introduceerde en plaatste hij de eerste benzinepompen in heel Nederland. Jan kwam al snel in contact met autofabrikant Ford en opende in 1925 zijn eerste Ford garage. In korte tijd wist hij zijn imperium uit te breiden en eind jaren dertig was hij de grootste Ford dealer in Nederland met garages in Utrecht, Amsterdam en Arnhem. Daarnaast ontwikkelde de NV Jan Jongerius aan het Merwedekanaal zich tot een belangrijke carrosseriefabriek waar o.a. diverse soorten vrachtauto’s, autobussen en kraanwagens werden gebouwd.

Voormalig Jongerius Hoofd Kantoor “een duurzaam rijksmonument”
Bij de restauratie van het Hoofd Kantoor is meegewerkt aan de duurzaamheidspilot van het ministerie van OC&W. Vanuit de historische en stedenbouwkundige context is de opgave geanalyseerd en de waarde van het monument bepaald in relatie tot de toekomst. Vanuit deze kernwaarden is een plan uitgewerkt dat heeft geresulteerd in een transformatie tot een congrescentrum waar grote en kleine groepen mensen kunnen samenkomen voor vergaderingen, workshops en ander soortige bijeenkomsten. Het Grand Café van het monument krijgt in de toekomst een publieke functie voor de nieuwe woonwijk.

Het verduurzamen van het rijksmonument is tweeledig: met de nieuwe gevel en een uitgebalanceerde installatie wordt het binnenklimaat en het energieverbruik verbeterd. Zo is het dak van het gerestaureerde monument voorzien van een dikke isolatielaag en op het gehele dak liggen zonnepanelen. Ook de buitenzijde is ingepakt met een warme isolatiedeken. Daarnaast beschikt het Hoofd Kantoor over pompen die de warmte- en koudeopslag reguleren. De zomerwarmte wordt gebruikt om het pand ’s winters te verwarmen en de winterkou om het pand in de zomer te koelen. Verder is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van ledverlichting.

Bekijk HIER de aflevering van RTV Utrecht over de opening van het voormalige Jongerius Hoofd Kantoor!

Fotografie: Laura Aarendonk