Nieuwsbericht over Villa Jongerius

Een van de opvallendste huizen in Utrecht is ongetwijfeld Villa Jongerius.

Het pand aan het Merwedekanaal werd in 1937 gebouwd in opdracht van Jan Jongerius, de hovenier die Ford-dealer werd en handelaar in olie en benzine. Datum 04-09-17

In de jaren 1936-37 liet Jongerius een nieuw kantoor en een villa bouwen: een zelfbedacht ‘droomhuis’, geïnspireerd op de stijl van, tja, Amerikaanse benzinestations en misschien een beetje Frank Lloyd Wright. Er kwam geen architect aan te pas. Apart aan het huis is ook dat het van buiten heel modern oogt, maar dat de beneden etage juist heel erg traditioneel is ingericht. Jongerius was een ouderwetse katholiek met een groot  gezin en hij hield van een huiselijke omgeving. Niettemin is ook de benedenverdieping indrukwekkend, met name de grote hal met de brede trap en het glas-in-loodplafond.

In 1955 kwam het Jongerius-complex in handen van Defensie. Toen deze het pand in 2006 verliet slaagde de familie erin het huis terug te kopen en te laten restaureren. Een mega-klus, waarbij talloze problemen overwonnen moesten worden. Maar het is prachtig gelukt, zoals u op Open Monumentendag zelf kunt zien. Leden van de familie Jongerius zullen tussen 12.00 en 16.00 uur persoonlijk aanwezig zijn om de bezoekers te ontvangen en vragen te beantwoorden.

Tekst: DUIC