Nieuwsbericht over Villa Jongerius

De 60 panelen van het glas-in-lood-raam dat weer een plek krijgt in het gerestaureerde kantoor achter Villa Jongerius in Utrecht.

Nog 10.000 euro nodig, maar glas-in-loodraam keert al terug bij Villa Jongerius. Datum 12-10-17

Er is nog een gat op de begroting, maar toch wordt in de tweede helft van deze maand begonnen met het plaatsen van een enorm glas-in-loodraam in het kantoor achter Villa Jongerius aan de Kanaalweg in Utrecht.

De eerder dit jaar opgezette sponsoractie heeft nog niet het hele benodigde bedrag (zo’n 45.000 euro) opgeleverd. „Er is nog een gat van 10.000 euro”, zegt Willem ter Steege, directeur van de stichting Vrienden van het Jongeriuscomplex.

Het in 1939 vervaardigde raam, zeven bij vijf meter groot, bestaat uit zestig kleinere panelen met taferelen uit het leven van zakenman Jan Jongerius (1888-1941). Deze ‘Jan Ford’, die ook de villa liet bouwen, stond aan het hoofd van een imperium dat bestond uit onder meer een constructie- en carrosseriebedrijf, Ford-garages en benzinestations.

Het raamwerk, dat tientallen jaren in een kantoor op het naastgelegen defensieterrein hing, keert terug naar de centrale hal van het kantoor achter de villa, waar het in 1939 aangebracht was. „Daar wordt het geplaatst in het originele metalen frame”, zegt Ter Steege. Uitstel is volgens hem onmogelijk: de bouwplanning maakt dat het raamwerk nu geplaatst moet worden. „De bouw zit in een bepaalde fase en de buitengevel moet dicht.”

In april ging een sponsoractie van start, waarbij sponsoren voor een bedrag van 750 euro een van de panelen konden adopteren. Die actie gaat nog steeds door om het gat in de begroting te dichten. „Het druppelt nog door”, constateert Ter Steege.

Het glas-in-loodraam wordt geplaatst door glasatelier Hagemeier uit Tilburg. De verwachting is dat het werk volgende week of de week daarna begint. De renovatie van het kantoorgebouw moet in het voorjaar klaar zijn. Rond het Jongeriuscomplex, dat bestaat uit villa en kantoor, wordt een nieuwe woonwijk gebouwd. Daarvoor zijn eerder defensiegebouwen en voormalige productiehallen van Jongerius gesloopt. Daaronder ook de oude Morrishal, waar deze auto’s in elkaar werden gezet.

Tekst: Wim Langejan