Ervaringen Leolux bij Villa Jongerius

De villa heeft inmiddels een brede groep (vaste) gebruikers. In deze serie vertellen gasten over hun ervaringen bij de villa.

Deze keer een event waarbij het even leek alsof de villa nog bewoond werd door de familie. De villa was vorige maand het decor voor de dealerpresentatie van de nieuwe collectie van het designmerk Pode, van meubelfabrikant Leolux. De artdirectors,het ontwerpersechtpaar Roderick en Claire Vos is gevraagd om het merk Pode een nieuwe fase in te laten gaan. Wat was de motivatie van Roderick Vos om juist Villa Jongerius als podium voor deze lancering te kiezen? Lang nadenken hoefde hij niet over deze vraag. Tijdens zijn openingsspeech had hij de villa al een huis met een identiteit genoemd. “Dit huis heeft een goede ziel, het omarmt je”, aldus Roderick. “Wij hadden het Pode team opdracht gegeven een locatie voor deze introductie te kiezen, negen locaties werden aangedragen maar toen ik de foto van de villa zag wist ik het meteen”. “Ik wilde een locatie met een vintage sfeer, beetje Mad Men, art-deco, en dit huis heeft dat allemaal”. “Ik ben een groot liefhebber van art-deco en in de 6 jaar dat ik op Java heb gewoond heb ik de prachtige art-deco architectuur in Bandung bewonderd, die in de jaren ’20 door Nederlandse architecten naar hartenlust is neergezet. Toen ik Villa Jongerius voor het eerst bezocht deed het me meteen terugverlangen naar die tijd. Deze villa heeft dezelfde, ietwat tropische uitstraling. Bij het eerste bezoek werd ik gastvrij ontvangen en voelde me meteen thuis. De voorbereiding tot en met de uiteindelijke productpresentatie is zeer goed verlopen en fantastisch begeleid door de mensen van de villa.”

In het weekend voorafgaand, toen alle kamers van de villa op een eigen wijze werden ingericht, werden Roderick en zijn team zo enthousiast dat er meteen fotoshoots voor het productmagazine en de website zijn gemaakt. “Een extra verrassing was het voormalige kantoor van de Jan Jongerius NV, een perfecte achtergrond om ook maar meteen de fotografen aan het werk te zetten!” Voortbordurend op het kantoor, de geschiedenis en verhalen van Jan Jongerius en Ford laat Roderick enthousiast een foto van zijn nieuwe werkplek in Den Bosch zien. Deze komt in de voormalige “Pompen en Verlouw, Ford(!) garage”, een monumentaal pand uit de jaren ’30… “Dus het cirkeltje is rond”, zegt Roderick. ”Daarom zitten we hier, en dat moet gewoon zo zijn. Je zou zeggen dat er een verband moet zijn, Jan Jongerius moet die mensen gekend hebben!” Roderick reageert erg enthousiast als we hem vertellen over de herbestemmingsplannen van ons kantoor. “Ik ben daar heel benieuwd naar, ik maak het immers zelf van nabij mee met mijn nieuwe werkplek” .”Ik zie dat jullie er voor gezorgd hebben dat deze villa gedoseerd en met respect gerestaureerd en ingericht is, en dat zal ook met het kantoor gebeuren”. Hij zegt ook zeker terug te willen komen om ook van de toekomstige mogelijkheden van het kantoor gebruik te maken.

Wij heten Leolux, Roderick en Claire Vos natuurlijk opnieuw van harte welkom!

Tekst: André Russcher
Fotografie: Leolux en André Russcher